Czy tapioka jest zdrowa?

Tapioka to skrobia ekstrahowana z manioku. Jest to roślina, której prawie nie uprawia się w Polsce. Występuje ona głównie w Ameryce Południowej i Środkowej i tam spożywanie dań z niej jest na porządku dziennym. W Europie maniok i uzyskiwana z niego tapioka wciąż są dość egzotycznym daniem, ale bez wątpienia są one też bardziej popularne niż jeszcze kilka lat temu. Czy tapioka jest zdrowa? Czy warto ją spożywać?

Bogaty skład

Wprawdzie może się wydawać, że tapioka to głównie skrobia, to w rzeczywistości ma ona całkiem bogaty skład. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Najważniejsze z nich to witaminy: B1, B2, B6, C, K, PP oraz cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo. Jej spożywanie może wspomagać funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz mięśniowego. Wpływa ona także na produkcję glukozaminy, więc poprawia funkcjonowanie stawów i łagodzi bóle zwyrodnieniowe.

Hipoalergiczne

W przypadku tapioki jest bardzo ważne to, że jest ona hipoalergiczna. Nie zawiera ona glutenu, więc nadaje się do spożywania przez osoby cierpiące na celiakię. Co ciekawe, jest ona też zalecana w diecie osób, które mają wyjątkowo delikatny i wrażliwy układ pokarmowy. Stąd też jest ona coraz częściej uwzględniana w jadłospisach dla osób, które zwykle muszą uważać na to, co jedzą. Jest ona zalecana dla osób z wrzodami żołądka, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego oraz chorobą Leśniowskiego-Crohna.

Podawana dzieciom

Co ważne, tapiokę można podawać także maluchom. Może ona być ciekawym zastępnikiem dla kaszy i makaronu. Może ona być wykorzystana jako dodatek do rosołu lub zupy pomidorowej. Może też być używana do zagęszczania sosów i zup. Tapioka jest też świetnym dodatkiem do: naleśników, musów, sufletów, budyniów, racuchów i galaretek. Z racji tego, że nie ma ona smaku i zapachu, świetnie nadaje się do wszelkich rodzajów dań. Trzeba jednak pamiętać, że tapioka to w większości węglowodany, więc jest ona dość kaloryczna i nie należy spożywać jej w bardzo dużych ilościach, bo może to być przyczyną pojawienia się dodatkowych kilogramów.