Dla kogo jest makaron bezglutenowy?

makaron bezglutenowy

Makarony to ważne źródło węglowodanów w diecie, które można przygotować na wiele sposobów, dostarczając organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dla osób chorujących na celiakię dedykowany jest makaron bezglutenowy, który jest równie smaczny i pożywny jak jego tradycyjny odpowiednik. Co więcej, może być produkowany z kilkunastu różnych składników, które nie zawierają glutenu. 

Makaron bezglutenowy – zamiennik tradycyjnego makaronu

Makarony bezglutenowe są dostępne nie tylko w specjalistycznych sklepach spożywczych, ale również standardowych dyskontach i hipermarketach. Brak glutenu sprawia, że osoby chorujące na celiakię, ale również miłośnicy nowych smaków mogą przyrządzić zarówno pyszne spaghetti, aromatyczne tagliatelle, jak i klasyczne świderki lub penne z ulubionymi dodatkami.

Makaron bezglutenowy – rodzaje

Makaron bezglutenowy można podzielić na kilka kategorii, w tym ze względu na rodzaj mąki, z której został wyprodukowany. Wyróżniamy zatem następujące rodzaje:

  • kukurydziany. Charakteryzuje się żółtym kolorem i smakiem przypominającym pszenicę,
  • ryżowy. Produkowany jest z mąki ryżowej. Cechuje się delikatnym smakiem i niemal bezbarwnym kolorem,
  • gryczany. Zdobył dużą popularność ze względu na specyficzny smak, cechuje się ciemnym kolorem.

Ponadto można także wyróżnić makaron z soczewicy, czarnej fasoli, zielonej soi i groszku, ciecierzycy, jak i makaron jaglany. Tak szeroka dostępność makaronów bezglutenowych sprawia, że przygotowywane na jego bazie dania są nie tylko zdrowe i smaczne, ale również oryginalne i kolorowe, co może również zachęcić dzieci do spożywania posiłków.