Dlaczego nie kupować mielonych przypraw?

Każdy człowiek przynajmniej raz w życiu zrobił zakupy w markecie i kupił do swoich dań mielone przyprawy. Jest to oczywiste, bo przyprawy te są stosunkowo tanie, patrząc na cenę jednostkową, łatwo dostępne, a przy okazji również dość łatwe w użytku. Niestety z wielu powodów nie poleca się ich stosować na dłuższą metę, i są to powody zarówno finansowe, jak i… zdrowotne!

Ile razy, kupując mielony pieprz, stosowaliście kilka szczypt więcej, bo nie czuliście właściwego smaku? Takie przypadki zdarzają się praktycznie ciągle, jeśli korzystamy z przypraw kupowanych w formie mielonej. Tymczasem zainwestowanie w przyprawy w całości oraz przygotowywanie ich do mielenia w ostatniej chwili przed podaniem może wyeliminować sporo problemów ze smakiem.

Smak i wartości

Przede wszystkim w przypadku przypraw mielonych ich wartości odżywcze często są o wiele niższe, bo w procesie mielenia wykorzystuje się procesy niszczące witaminy czy mikroelementy – zwłaszcza w przypadku produktów mielonych na większą skalę. To sprawia, że nie tylko tych wartości wpływających pozytywnie na organizm jest mniej, ale również i smak jest nieco zaburzony w porównaniu do innych produktów.

Zmiel sam!

Z tego powodu dobrą alternatywą są młynki (zobacz najlepsze), które można zastosować do przygotowywania mielonej formy pieprzu czy soli dokładnie w chwili, kiedy tego potrzebujemy. Do przypraw zielonych, liściastych dobrze sprawdzą się rozmaite moździerze, w których łatwo przygotujemy również mieszanki przypraw do konkretnych dań.

Dodaj komentarz