Dlaczego warto korzystać z bemarów gastronomicznych?

bemary gastronomiczne

Wszystkie imprezy, bankiety i eventy, na których podawane jest ciepłe jedzenie są ogromnym wyzwaniem organizacyjnym. Jak to zrobić by każdy gość mógł spróbować jedzenia w odpowiedniej temperaturze? Można albo wciąż donosić nowe porcje albo użyć bemarów. Dlaczego to najlepsza opcja?

Wydajność
Bemary gastronomiczne nie służą do podgrzewania temperatury. Ich zadaniem jest tylko jej utrzymywanie. Oznacza to, że można włożyć do nich sporo gorącego jedzenia, które może być sukcesywnie wydawane gościom. Co to oznacza dla kucharzy i kelnerów:
– oszczędność czasu;
– wygodę;
– pewność, że jedzenie będzie idealnie nadawało się do jedzenia;
– nie zmienia się smak potraw;
– nie zmienia się wygląd potraw;
– bez ryzyka przypaleń.

Bezpieczeństwo
Jak już wspomniano bemar gastronomiczny nie podgrzewa jedzenia. W związku z tym ryzyko doznania oparzeń jest niewielkie. Ma to ogromne znaczenie nie tylko dla gości, ale też dla pracowników obsługujących bemary. Potrawy nie są gorące, są ciepłe. Oznacza to, że mają optymalną temperaturę do spożycia. Niestety, nie można tego samego powiedzieć o podgrzewaczach zasilanych prawdziwym ogniem. Każdy, kto z nimi pracował wie, że płomień potrafi być kapryśny.

Skuteczność
Bemary gastronomiczne mają potwierdzoną skuteczność. Jedzenie w nich nie ma prawa wystygnąć. Warto też pamiętać, że nie zmienia ono swojej konsystencji ani nie traci walorów smakowych. Posiłki umieszczone w tego typu podgrzewaczach można śmiało jeść nawet w kilka godzin po umieszczeniu ich w bemarze.