Dobór noży do kuchni

Właściwy dobór narzędzi, których używamy przy gotowaniu jest niezwykle istotny dla komfortu i higieny naszej pracy w kuchni. Postępy w dziedzinie materiałów z których wykonane są garnki, patelnie, noże czy inne akcesoria, dają nam szerokie pole do popisu przy optymalizacji naszego arsenału narzędzi. Jeśli traktujemy naszą kulinarną pasję, choć odrobinę poważnie, powinniśmy poświęcić temu zagadnieniu dłuższą chwilę.

Budowa noża

Niezależnie od tego, czy patrzymy na nóż do filetowania, do krojenia warzyw, czy nawet tego gatunku tasaki kuchenne: https://ostry-sklep.pl/tasaki, możemy dostrzec te same części składowe, które wpływają na naszą pracę w różny sposób – głownię, ostrze, trzpień i rękojeść.

W przypadku głowni i ostrza najważniejszy jest materiał, z którego są one wykonane. Najpopularniejszym materiałem o wysokiej jakości będzie w tym przypadku stal nierdzewna, aczkolwiek rosnącą popularnością cieszą się również noże ceramiczne.

tasak marki Victorinox

Warto jest się upewnić, że trzpień (przedłużona część głowni schowana w rękojeści) jest przymocowany do rękojeści w sposób, który nie pozwala na poluzowanie głowni w wyniku intensywnego użytkowania narzędzia.

Ostatnią, ale nie mniej istotną, z opisywanych części noży jest rękojeść. Wybór materiału z którego jest wykonana jest kwestią osobistą, ale należy się upewnić, że mokra czy spocona ręka nie będzie się na niej ślizgać oraz, że dobrze leży ona w dłoni użytkownika.

Dodaj komentarz