Drewniany czy ceramiczny? Jaki chlebak wybrać?

chlebak ceramiczny

Choć wybranie domowego chlebaka wydawać się może sprawą bardzo łatwą i mogącą być zrealizowaną podczas zwykłego wypadku do sklepu, to jednak zakup ten powinien być odpowiednio dobrze przemyślany i poprzedzony przynajmniej pobieżnym sprawdzeniem najpopularniejszych modeli. A do takich zdecydowanie zaliczyć można chlebaki drewniane i ceramiczne.

Charakterystyka chlebaka drewnianego

Z pewnością jedną z największych zalet drewnianego chlebaka jest to, że jest on bardzo tani. Z tego też powodu przymknąć nieco oko można na takie jego wady jak niska jakość wykonania, niska trwałość i trudność w czyszczeniu. Zwyczajnie, gdy chlebak wykonany z tego materiału i stanie się już nieprzyjemny w używaniu, można kupić drugi taki sam, nadal po bardzo okazyjnej cenie.
Nie jest to jednak taki zły chlebak, jak mogłoby się to wydać. Chleb jest w nim przechowany w dobrych warunkach, więc się nie psuje zbyt szybko, a dodatkowo jest całkiem estetyczny.

Charakterystyka chlebaka ceramicznego

Mimo wszystko znacznie lepszym chlebakiem jest ten wykonany z materiałów ceramicznych. Jest on bardzo odporny na zabrudzenia i łatwo daje się czyścic. Jest bardzo estetyczny i szczególnie dobrze pasuje do oszczędnych w detalach i spokojnych aranżacjach kuchni.
Niestety jest też chlebakiem, który cechuje się niską odpornością na uszkodzenia. Ze względu na zastosowany materiał upadek z nawet niewielkiej wysokości skończyć się może jego całkowitym zniszczeniem. A pamiętać także należy o tym, że nie jest to zbyt tania odmiana chlebaka, dlatego też stara może być całkiem dotkliwa.

Dodaj komentarz