W gastronomii wykorzystuje się obecnie wiele sprzętów, dzięki którym przygotowywanie i wydawanie potraw staje się jeszcze prostsze – do tej kategorii zaliczane są również elektryczne kociołki, które można wykorzystać do serwowania zupy, a także innych dań. Przyglądamy się bliżej tym urządzeniom!
Budowa kociołków gastronomicznych
Pod pojęciem takim jak elektryczny kociołek na zupę znajduje się rodzaj urządzenia gastronomicznego, które doskonale nadaje się do bufetów oraz do cateringu, ponieważ można łatwo serwować w nim zupę gościom, a przy tym zadbać o to, aby była ona zawsze dostępna w odpowiedniej temperaturze.
Tego typu urządzenia zbudowane są z obudowy zewnętrznej, która wyposażona jest również w układ sterowniczy, z wkładu wewnętrznego o określonej pojemności, na przykład 8 litrów, który wyprodukowany jest ze stali nierdzewnej, a ponadto mają one pokrywkę do przykrywania, dokładnie tak, jak zwykły kociołek – pod względem swojego wyglądu najczęściej mają tradycyjną stylistykę, czyli są one zaokrąglone i pękate, ale w sprzedaży można znaleźć również modele wyróżniające się nowoczesną estetyką.
Jak działają kociołki elektryczne?
Sposób działania kociołków elektrycznych na zupę z GastroPuls jest bardzo prosty, ponieważ ich głównym zadaniem jest podtrzymywanie odpowiedniej temperatury potrawy, która znajduje się w ich wnętrzu, aby była ona zawsze gotowa do zjedzenia – w zależności od rodzaju kociołka można spotkać się z modelami, które pozwalają na podtrzymanie temperatury na poziomie od około 30 do 95 stopni Celsjusza, a tego typu temperaturę można ustawić na czytelnym panelu sterowania urządzenia, wobec tego w trakcie pracy kociołek będzie mógł stale podgrzewać potrawę, by zachowała ona swoją temperaturę, a tym samym goście mogli sięgnąć po nią w dowolnym momencie.
Jakie potrawy można w nich przygotować?
Najczęściej urządzenia tego typu przeznaczone są do stosowania jako kociołki na zupę, natomiast można też przygotowywać w nich innego rodzaju potrawy, na przykład mogą być to dania jednogarnkowe, takie jak gulasze, leczo czy gotowane warzywa, wobec tego kociołki mają uniwersalne przeznaczenie w firmach gastronomicznych, które mogą wykorzystać je do podgrzewania wielu typów potraw, a wygodny, wyjmowany wkład, który wykonany jest ze stali nierdzewnej, jest też bardzo prosty w czyszczeniu, co powoduje, że można łatwo zmienić zawartość kociołka na inną.
Dlaczego warto zdecydować się na kociołek?
Zdecydowanie się na zakup kociołka elektrycznego ma wiele zalet, między innymi:
- Umożliwia on podtrzymywanie odpowiedniej temperatury potrawy,
- Dba o to, aby potrawy były stale smaczne dla gości,
- Może być wykorzystany do różnego rodzaju dań, w tym do zup i innych jednogarnkowych potraw,
- Jest wygodny w obsłudze, ponieważ wyposażony jest w panel sterowania,
- Może przyczynić się do zapobiegania marnotrawstwu i niesie za sobą oszczędności, ponieważ wydłuża czas przydatności dań do spożycia.
Tak liczne zalety spowodowały, że dzisiaj coraz więcej firm gastronomicznych, w tym także firm cateringowych, decyduje się na wykorzystanie kociołków elektrycznych.