Jak zrobić lukier królewski?

lukier królewski do dekoracji tortów

Dekorowanie przygotowanych własnoręcznie wypieków to duża przyjemność. Niestety sporo osób dopiero zaczynających swoją przygodę z cukiernictwem ma obawy, że nie poradzi sobie ze zrobieniem lukru królewskiego. Co prawda może się to wydawać problematyczne, jednak stosowanie się do kilku wskazówek sprawia, że nawet amator dobrze sobie poradzi z tym zadaniem.

Kilka wskazówek jak przygotować lukier

Podstawą jest oczywiście znajomość przepisu. Do wykonania lukry potrzebne są:

  • 90 g białek (zwykle wystarczą 3 białka z jajek w rozmiarze L)
  • 450 g cukru pudru (należy go wcześniej przesiać)
  • 5-6 kropel soku z cytryny

Przygotowanie lukru należy zacząć od ubijania białek z dodatkiem 300 g cukru pudru. Po kilku minutach należy dodać pozostałe składniki i kontynuować ubijanie. Składniki można ubijać mikserem, lecz wówczas konieczne jest korzystanie z jego najniższych obrotów.

Aby lukier królewski wyszedł smaczny osoba przygotowująca go musi zwracać dużą uwagę na to, by zostały zachowane proporcje podane w przepisie. Nie warto używać składników wymierzonych „na oko”, zdecydowanie lepszym pomysłem jest użycie wago kuchennej.

Każda osoba chcąca dekorować swoje wypieki tym lukrem musi pamiętać o tym, że konieczne jest jego długie ubijanie. W tym przypadku bardzo ważna jest cierpliwość, ponieważ z masy należy pozbyć się wszystkich, nawet najmniejszych, pęcherzy powietrza, gdyż ich obecność w lukrze może sprawić, że udekorowanie tortu będzie niemożliwe, ponieważ lukier będzie się nieestetycznie rwał.

Dodaj komentarz