Jakie pasty warzywne są najlepsze?

pasty warzywne

Pasty warzywne mogą być cennym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Stanowią zdrowy zamiennik tradycyjnych smarowideł do kanapek. Kiedyś pasta warzywna kojarzyła się z nieapetyczną papką, dzisiaj można przebierać w smakach i teksturach. Najlepiej wybrać naturalne pasty warzywne, które są bogate w składniki odżywcze. 

Pasty warzywne przygotowuje się na bazie warzyw, strączków, kasz, pestek i orzechów z dodatkiem przypraw, ziół i suszonych owoców. Można je kupić w formie:

  • paprykarzy
  • pasztetów
  • smalczyków
  • guacamole
  • hummusów
  • pesto

Niektóre są wegańskie, inne wegetariańskie (zawierają dodatek sera lub jajek). W sprzedaży są też produkty bezglutenowe oraz ekologiczne. Pasty bezmięsne przyprawiane są w różnych stylach: orientalnym, śródziemnomorskim, hiszpańskim, polskim. 

pasty warzywne

Pasty warzywne – skład  

Oprócz kompozycji smakowej, warto mieć na uwadze skład pasty. Im więcej warzyw, zdrowych roślin strączkowych, suszonych ziół, innych naturalnych składników, tym lepiej. Pasta warzywna nie powinna być zbyt tłusta i słona. Najzdrowszy i najsmaczniejszy dodatek do kanapek to ten, który robi się samodzielnie. Nie zawsze jednak jest na to czas. Oferta past warzywnych jest tak atrakcyjna, że zaspokoi różne gusta smakowe. Sprawdź sobie https://fitorsweet.pl/dania-i-dodatki/dodatki-do-dan/smarowidla/pasty-warzywne.

Z czym jeść pasty warzywne 

Zamknięte w słoiczkach pasty to wygoda – zawsze można po nie sięgnąć, by przygotować nie tylko kanapki, ale również dania na ciepło. Z czym można jeść pasty warzywne? Pasują do tortilli, nachos, chlebka pita pokrojonego w trójkąty, grzanek, krakersów, paluszków. Na gorąco sprawdzą się jako uzupełnienie dań z makaronu, ryżu, kasz, a także mięsnych czy serowych. Pasty warzywne to pożywny dodatek do potraw, który będzie smakować o każdej porze dnia.