Trudno znaleźć osobę, która nie lubi choć jednego rodzaju makaronu. To produkt uniwersalny, z którego można stworzyć ogromną liczbę dań. Miłośnicy tradycyjnego makaronu powinni też zwrócić uwagę na jego nietypową alternatywę – makaron z soczewicy, który zaskakuje nie tylko smakiem, ale i wartościami odżywczymi.
Jak powstaje makaron z soczewicy?
Makaron z soczewicy wytwarza się z czerwonych lub zielonych ziaren tej rośliny strączkowej. Podstawowymi składnikami tego typu makaronu jest ziarno wybranej soczewicy zmielone na mąkę i woda. Następnie – zależnie od smaku i koloru, jaki ma powstać – dodaje się przykładowo sól, kurkumę czy jajko.
Najczęściej makaron z soczewicy występuje w wersji wegańskiej. Bardzo dużą zaletą tego produktu jest też jego bezglutenowość, co jest bardzo ważne dla osób, które nie mogą jeść tradycyjnych makaronów z uwagi na celiakię.
Walory odżywcze makaronu z soczewicy
Makaron z soczewicy jest przede wszystkim bogaty w białko i błonnik. Jest też źródłem kwasu foliowego, bardzo pożądanego dla kobiet w ciąży. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, więc jest daniem bezpiecznym dla osób cierpiących na cukrzycę. Zawiera też sporo miedzi i magnez.
Dzięki wysokiej zawartości żelaza, makaron z soczewicy może być dużym wsparciem dla osób z anemią, które nie preferują spożywania mięsa. Co więcej, taki makaron pomaga obniżać ciśnienie krwi i zapobiegać miażdżycy.
Z czym jeść makaron z soczewicy?
Sam makaron z soczewicy jest zwykle neutralny w smaku. Nie jest wyczuwalny w daniach i nie dominuje nad smakiem dodatków. Nie wybija się też intensywnym zapachem, dlatego pasuje do praktycznie każdego dania makaronowego, jak przykładowo:
- spaghetti,
- dania z pesto,
- dania z sosami,
- dodatek do zup,
- dodatek do sałatek na zimno.