Para pomoże w odchudzaniu

Przyrządzanie potraw dla niektórych jest przykrą koniecznością, a dla innych pasją. Gotowanie nie musi być trudne, choć niektórzy właśnie tak je postrzegają. Od kiedy świat opanowała moda na zdrową żywność, nie trudno znaleźć w Internecie całe strony poświęcone tej tematyce. Choć dieta to kwestia indywidualna, wiele osób już na podstawie informacji właśnie tam zaczerpniętych, potrafi zmieniać swoje nawyki żywieniowe.

Od czego zacząć?

Jeśli planujemy zmianę naszego dotychczasowego odżywiania powinniśmy się zastanowić, czy drastyczne obniżanie ilości spożywanych posiłków nie jest zbyt radykalnym krokiem. Być może zamiast radykalnie obniżać wartość kaloryczną powinniśmy, po prostu, przygotowywać je w inny sposób. Do smażenia najczęściej używamy tłuszczy roślinnych, nasz organizm nadmiar pochłanianych tłuszczy odkłada i magazynuje. Przez to tyjemy i mamy coraz gorsze samopoczucie. Zamiast takiego sposobu, możemy zakupić garnek do gotowania na parze (w tym miejscu zobaczysz, jak wyglądają przykładowe modele), dzięki temu zjemy wartościowy posiłek, który nie stracił żadnych składników odżywczych ani mikroelementów.

Jak to działa?

Podczas smażenia, wszystko przechodzi do tłuszczu. W trakcie gotowania w wodzie, najbardziej wartościowych składników pozbywamy się wylewając wodę. Parowanie potraw pozwala zachować wszystko co jest dla nas cenne. Takie garnki do gotowania na parze pozwalają przyrządzić nie tylko warzywa, ale również mięso!

Dodaj komentarz