Pomidory w zalewie – dlaczego warto tworzyć przetwory na zimę?

pomidory w zalewie

Przetwory, czyli soczyste, pełne witamin i składników odżywczych warzywa lub owoce prosto z ogródka zamknięte w małych słoiczkach, to doskonały dodatek do nudnej, jesienno-zimowej diety. Oprócz tego, że takie produkty stanowią wyjątkowe urozmaicenie diety, dostarczają także do naszego organizmu mnóstwo ważnych składników, które trudno znaleźć wśród niesezonowych produktów. Jakie warzywa najlepiej sprawdzą się do słoika? Jak przygotować pomidory w zalewie i z czym je podawać? Oto kilka prostych wskazówek.

Zdrowe, domowe przetwory – czyli jak wykorzystać nadmiar pomidorów od babci?

Ogóreczki, papryki, pomidory, jabłka, wiśnie czy czereśnie – każde z nich doskonale nadaje się do tworzenia wyjątkowo pysznych i zdrowych słoiczków. Pomidory w zalewie smakują wybornie i sprawdzają się podczas wielu okazji. Oprócz tego, że stanowią doskonałą przystawkę czy element szwedzkiego stołu, mogą również stać się częścią wybornego, wytrawnego dania. Takie przetwory świetnie sprawdzą się również jako serdeczny upominek dla odwiedzających nas bliskich. 

pomidory w zalewie

Przetwory zimowe – jak przygotować upominek dla gości?

Pięknie udekorowany słoiczek z pomidorami w zalewie (zobacz tutaj) może stanowić wyjątkowy upominek dla naszych bliskich. Piękna nakrętka i wytłaczane wzorki na słoiku w połączeniu z delikatną wstążką z całą pewnością ucieszą mamę czy babcię, a zawartość słoiczka wszyscy obdarowywani zjedzą ze smakiem. W ten sposób możemy nie tylko sprawić radość najbliższym, ale także zadbać o ich zdrowie podarowując pełne odżywczych witamin warzywa z naszego ogródka.