Kto powiedział, że zapiekanka musi zawsze być z mięsem? To przepyszne danie można przygotować na przeróżne sposoby – również w wersji wegetariańskiej. Z całą pewnością mamy ogromne pole do popisu, dlatego też warto poeksperymentować w kuchni. Najważniejszym składnikiem w przypadku zapiekanek jest ciągnący się ser, pod którym mogą znaleźć się dowolnie wybrane przez nas produkty. Jak zatem przygotować smaczną zapiekankę bez dodatku mięsa?
Pomysły na zapiekanki wegetariańskie
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem to z pewnością nie jedyna opcja. Ziemniaki można zastąpić przykładowo makaronem, a mięso podwójną ilością serca czy też jajkami. Za pomocą odpowiednich dodatków można stworzyć niemalże kulinarne dzieło sztuki, którego smak będzie wręcz obłędny.
- Czas na zapiekankę ziemniaczaną z porem i pieczarkami
Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej bez mięsa potrzebować będziemy: sześciu ziemniaków, pora, kilkunastu pieczarek, dwóch jajek, dwóch łyżek mąki, małego opakowanie jogurtu naturalnego, łyżeczki sproszkowanej kurkumy oraz soli i pieprzu do smaku.
Wykonanie: obrane ziemniaki ścieramy na tarce, a por i pieczarki kroimy w plasterki. Następnie mieszamy jogurt z mąką, jajami i przyprawami. Wszystkie warzywa mieszamy z powstałym sosem, po czym przekładamy całość do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Zapiekanka powinna być gotowa po upływie niecałych 50 minut.
- Brokułowo-serowa zapiekanka
Potrzebne składniki: 200g makaronu typu świderki, pół kilograma ugotowanych już brokułów, 20 dag ulubionego sera startego, trzy łyżki maki, szklanka mleka, łyżka masła, sól i pieprz do smaku oraz przyprawy w postaci tymianku i gałki muszkatołowej.
Wykonanie: makaron gotujemy al dente. W międzyczasie roztapiamy masło na patelni, po czym dodajemy mleko i przyprawy. Gdy całość się zagotuje, wsypujemy starty ser i mieszamy całość na gładką masę i wyłączamy ogień. Powstały sos serowy dodajemy do makarony i brokułów, mieszamy całość, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypujemy dodatkową porcją sera i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na około kwadrans.