Wszyscy doskonale wiemy, jak ważnym narzędziem w kuchni jest patelnia — ten uniwersalny przyrząd pozwala przygotować niezliczoną ilość półproduktów do dalszej pracy nad potrawami, a i sam jest w stanie pewne potrawy stworzyć. Wiedzieć jednak musimy, że klasyczna ręczna patelnia ma wiele ograniczeń, które eliminują ją z używania w profesjonalnych restauracjach. Często zamiast niej używana jest patelnia gastronomiczna.
Czym jest patelnia gastronomiczna?
Szukając informacji na temat tego, czym są patelnie gastronomiczne (tu ich przykłady: https://www.gastropuls.pl/patelnie-gastronomiczne) szybko można natknąć się na określenie, że są to naczynia kuchenne wykorzystywane przez profesjonalistów. Co to jednak dokładnie oznacza i jak taka wersja patelni jest zbudowana?
Klasyczna domowa patelnia to najczęściej okrągłe naczynie z rączką. Jest doskonała pod każdym względem, lecz ma jedną wadę — jest dość mała i nie można z tego powodu przygotować na niej dużej porcji jedzenia. Rozwiązaniem tego problemu jest odmiana gastronomiczna, która przyjmuje postać dużej wanny smażalniczej zasilanej energią elektryczną. Taka patelnia zwykle ma rozmiar klasycznej kuchenki i wyposażona jest w szereg funkcji umożliwiających szybkie i wygodne smażenie.
Podstawowe właściwości patelni gastronomicznej
Czym konkretnie charakteryzuje się taka patelnia i z jakiego powodu powinno się rozważyć jej zakupienie? Przede wszystkim warto na początek zwrócić uwagę na sprawę najbardziej oczywistą, czyli na jej rozmiar. Duże pole smażalnicze umożliwia przygotowywanie jednocześnie nie tylko dużej porcji jedzenia, lecz także możliwe jest smażenie w tej samej chwili zupełnie odmiennych produktów. Jest to bardzo ważne w przypadku profesjonalnej kuchni, gdy równolegle przygotowuje się kilka dań.
Z racji tego, że taka patelnia zasilana jest energią elektryczną, ma niezwykłą funkcję bardzo precyzyjnego dobierania temperatury. Nie tylko można samodzielnie wskazać żądaną jej wartość, lecz dodatkowo przez cały czas będzie ona utrzymywana na tym samym poziomie.
Jakie są najważniejsze zalety i wady tego rodzaju patelni?
Nie da się zaprzeczyć temu, że najważniejszą zaletą jest w tym wypadku duża powierzchnia, która umożliwia smażenie ogromnej ilości zróżnicowanych produktów. Na tym jednak nie koniec zalet, gdyż precyzyjnie ustawiana temperatura ułatwia smażenie i zapobiega przypalaniu się jedzenia.
Z racji tego, że patelnia takiego rodzaju to tak naprawdę duża gładka powierzchnia, utrzymywanie jej w czystości jest bardzo proste. A jak wiadomo, łatwe czyszczenie i efektywne usuwanie nagromadzonego tłuszczu to sprawa krytycznie ważna w każdej profesjonalnej kuchni.
Na koniec wspomnieć jeszcze trzeba o aspektach typowo użytkowych — patelnia tego typu niemal natychmiast się nagrzewa i bardzo szybko jest gotowa do pracy, a co więcej, jej obsługa jest niezwykle prosta, więc nawet osoba pierwszy raz korzystająca z takiego urządzenia nie będzie miała z tym żadnego problemu.
Jakie są natomiast wady takiego sprzętu? Oczywiście typowym dla takich profesjonalnych urządzeń minusem jest wysoka cena, a także dość spory rozmiar. Na uwadze jednak trzeba mieć to, że koszt zakupu dość szybko się zwróci za sprawą znacznie efektywniejszej pracy kuchni.