Pyszne musli bez dodatku cukru

musli

Śniadanie to ważny posiłek, wiele osób nie wyobraża sobie wyjścia do szkoły czy pracy bez spożycia odpowiedniej ilości pożywnego jedzenia. Posiłek ten może być szybki w przygotowaniu, a zarazem pyszny, wystarczy wybrać musli. Do takiego produktu dodaje się mleko lub ulubiony jogurt, w jednej porcji występuje wszystkie ważne dla organizmu składniki, zarówno witaminy, jak i minerały.

Jak wybrać dobre musli?

 Na rynku nie brakuje tych produktów, które nadają się na śniadanie. Musli, żeby mogło być wartościowe, powinno mieć w swoim składzie różnorodne komponenty, między innymi powinny to być:

  • płatki owsiane,
  • nasiona, na przykład słonecznika, 
  • siemię lniane,
  • zdrowe dodatki, jak: gorzka czekolada, suszone owoce, płatki kokosowe,
  • orzechy i pestki.
musli

Brak konserwantów i barwników w dobrym musli

 Duża zawartość błonnika czyni musli odpowiednim śniadaniem dla dużej grupy osób, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Błonnik jest łatwo przyswajalny, potrzebny do prawidłowej pracy jelit. Dzięki niemu dłużej można mieć uczucie sytości w żołądku. Żeby śniadanie mogło być zdrowe i pożywne, jego główny składnik powinien być pozbawiony sztucznych konserwantów i barwników. Naturalność musi być widoczna w każdym komponencie wykorzystanym w produkcji. Często im więcej składników, tym lepiej, w produkcji można wykorzystać nie tylko płatki owsiane, ale także żytnie, kukurydziane, jęczmienne, pszenne, przekrój może być bogaty.