Śniadanie to ważny posiłek, wiele osób nie wyobraża sobie wyjścia do szkoły czy pracy bez spożycia odpowiedniej ilości pożywnego jedzenia. Posiłek ten może być szybki w przygotowaniu, a zarazem pyszny, wystarczy wybrać musli. Do takiego produktu dodaje się mleko lub ulubiony jogurt, w jednej porcji występuje wszystkie ważne dla organizmu składniki, zarówno witaminy, jak i minerały.
Jak wybrać dobre musli?
Na rynku nie brakuje tych produktów, które nadają się na śniadanie. Musli, żeby mogło być wartościowe, powinno mieć w swoim składzie różnorodne komponenty, między innymi powinny to być:
- płatki owsiane,
- nasiona, na przykład słonecznika,
- siemię lniane,
- zdrowe dodatki, jak: gorzka czekolada, suszone owoce, płatki kokosowe,
- orzechy i pestki.
Brak konserwantów i barwników w dobrym musli
Duża zawartość błonnika czyni musli odpowiednim śniadaniem dla dużej grupy osób, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Błonnik jest łatwo przyswajalny, potrzebny do prawidłowej pracy jelit. Dzięki niemu dłużej można mieć uczucie sytości w żołądku. Żeby śniadanie mogło być zdrowe i pożywne, jego główny składnik powinien być pozbawiony sztucznych konserwantów i barwników. Naturalność musi być widoczna w każdym komponencie wykorzystanym w produkcji. Często im więcej składników, tym lepiej, w produkcji można wykorzystać nie tylko płatki owsiane, ale także żytnie, kukurydziane, jęczmienne, pszenne, przekrój może być bogaty.