Rodzaje krajalnic

Niewątpliwie krajalnica gastronomiczna jest urządzeniem, które można znaleźć w każdym lokalu gastronomicznym. Sprzęt ten jest stosowany również w mniejszym czy większym sklepie oraz domach przyjęć czy restauracjach.

Krajalnica jest urządzeniem, którego głównym celem jest krojenie wyznaczonych produktów spożywczych. Urządzenie to ma wesprzeć proces krojenia i zmniejszyć czas oczekiwania na pokrojone wędliny, sery, pieczywo, warzywa i owoce. Stąd też nie powinien dziwić fakt, że tak naprawdę, krajalnic dostępnych na rynku jest sporo. Jak jednak wybrać tę, która będzie odpowiednia, akurat dla wybranego przez nas, miejsca?

Podział krajalnic ze względu na samodzielność pracy

Biorąc pod uwagę fakt samej pracy tego urządzenia, krajalnice można podzielić na trzy podstawowe rodzaje. Są one zależne od tego, jak wielka jest rola człowieka w procesie samego krojenia. Istnieje więc opcja krajalnicy ręcznej, półautomatycznej i całkowicie automatycznej. Pierwszy rodzaj krajalnic to te najczęściej spotykane w małych osiedlowych czy też wiejskich, sklepach. Żadna ekspedientka nie kroi wędlin i serów nożem. Po pierwsze zajęłoby to zbyt wiele czasu, a po drugie plastry nie byłyby idealnej grubości. Tutaj klient sam wyznacza, jakiej grubości plastry są dla niego najbardziej odpowiednie. Ekspedientka tylko kroi. 

Kolejnym przykładem krajalnic są te półautomatyczne. Te również najczęściej widywane są w sklepach, ale tych większych. Są to więc markety czy też niektóre lokale gastronomiczne. Dużym atutem tego typu krajalnic jest fakt, że ekspedientka ma możliwość wybrania grubości plastrów, ustawienia wszystkiego i powrotu do obsługi klienta. Jest to bardzo wygodna opcja, zwłaszcza w momencie, kiedy w sklepie tworzy się jakaś większa kolejka. Sprawdza się również w kuchniach gastronomicznych, ponieważ w tym czasie, można już wykonywać inną czynność. Ostatnim rodzajem są krajalnice automatyczne. Ten typ spotykany jest w miejscach, gdzie kroi się naprawdę duże ilości wędlin, sera czy też warzyw i pieczywa. Są one całkowicie automatyczne. Po ich włączeniu pracować mogą nawet cały dzień, produkując nawet 2300 plastrów na dobę.

A co z precyzją?

Krajalnice możemy jeszcze podzielić, jeżeli chodzi o precyzję ich pracy. Tutaj najlepszym rozwiązaniem są krajalnice grawitacyjne. Są to krajalnice posiadające pewne nachylenie. Zazwyczaj nachylenie to tyczy się podajnika i noża, i ma około 45 stopni. Stosowanie takiego rozwiązania pozwala przede wszystkim na idealne dopasowanie żywności do ostrza. Tym samym więc, praca na takiej krajalnicy jest zdecydowanie bardziej wygodna.

Wszystko idzie do przodu

Niezależnie od tego, o jakiej technologii będzie mowa trzeba przyznać, że tak naprawdę wszystko ciągle się zmienia. Postęp technologiczny jest tak powszechny, że dotknął również takich urządzeń jak krajalnice. Zanim więc dokona się zakupu warto zapoznać się z tematem bliżej. Krajalnice używane w gastronomii niestety nie należą do najtańszych. Stąd też dobrze jest, kiedy kupujący jest przekonany o swoim wyborze i za jakiś czas nie będzie go żałował.