Syrop z agawy, zwany również nektarem z agawy, jest substancją słodzącą produkowaną w Meksyku z kilku gatunków agawy, w tym Agave tequilana (agawa niebieska) i Agave salmiana.
Odmiany, w których występuje syrop z agawy
Syropy z agawy sprzedawane są w odmianach: jasnej, bursztynowej, ciemnej i surowej:
- jasny syrop z agawy ma łagodny, prawie neutralny smak, dlatego jest czasem używany w delikatnych daniach i napojach;
- średni syrop z agawy ma więcej smaku, który może być przydatny w niektórych potrawach;
- bursztynowy syrop z agawy ma silniejszy smak z nutą karmelu, który jest przydatny w niektórych wypiekach;
- ciemny syrop z agawy ma jeszcze silniejszy karmelowy smak podobny do melasy lub syropu trzcinowego.
Słodzik, który zyskuje na popularności
Syrop z agawy to najnowszy słodzik, który jest reklamowany jako całkowicie naturalna alternatywa dla sztucznych słodzików, syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy, a nawet samego cukru.
Specyficzny smak zależy od gatunku używanej agawy; słodsze odmiany zawierają większe ilości fruktozy. Generalnie jest to bardzo słodki, lepki płyn pozyskiwany z rdzenia rośliny agawy, która pochodzi z Meksyku i jest podobna do kaktusa. W odmianie ciemnej zawiera więcej minerałów – ale wszystkie odmiany mają konsystencję podobną do miodu.
Syrop z agawy jest dostępny w większości dużych sklepów spożywczych, zazwyczaj w alejce z produktami do pieczenia. Jasne odmiany są dostępne za 40 zł za 750 ml, a ciemne za około 60 zł. Oferty można sprawdzić samemu tutaj.
Podsumowanie
Syrop z agawy może być używany jako słodzik do wielu różnych potraw. Podobnie jak miód, może być również dodawany do gorącej herbaty lub kawy, ale w przeciwieństwie do miodu, nie krystalizuje się z czasem.