Szynkowar, czyli hit w domowej kuchni

szynkowar do przyrządzenia domowych wędlin

Mięsne wyroby uwielbiamy wszyscy. Niestety spoglądając na skład wędlin czasem można złapać się za głowę. Chemia i wypełniacze – czy to wszystko naprawdę musi znajdować się w przetworach mięsnych? Oczywiście, że nie! Jeśli kupujemy wędliny od sprawdzonych producentów możemy być spokojni, ale za wysoką jakością zazwyczaj idzie równie wysoka cena. Jak w takim razie zadbać, aby w domu gościły tanie i zdrowe wędliny? Istnieje na to pewien sposób, a raczej urządzenie, które zwane jest szynkowarem.

Szynkowar to prosty sposób na domową wędlinę

Szynkowar to niedrogie urządzenie, które może zmienić podejście do wędlin. Każdy z nas pragnie odżywiać się zdrowo, a przede wszystkim nie chce narażać swoich bliskich na spożywanie dużych ilości chemii, która jest w dzisiejszych czasach wszechobecna. Gdy kupimy już szynkowar z termometrem, wystarczy znaleźć godzinkę na przygotowanie mięsa. Doprawdy sporządzenie własnej szynki jest tak proste, że każdy będzie w stanie ją przygotować. Dojrzewanie mięsa trwa co prawda dość długo, więc przygotowanie takiej swojskiej szynki może trwać nawet 2-3 dni, ale nie należy się tym martwić, ponieważ czas bezpośredniego przyrządzania jest niewielki.

Jedno urządzenie, wiele zalet

Nazwa urządzenia być może wskazuje, że służy ono tylko do przygotowywania szynek, ale jego zastosowanie jest dużo szersze. Mielonki, pasztety, boczek, golonka, rolada – to wszystko można przygotować w szynkowarze. Jest on również banalny w obsłudze. Składa się jedynie z korpusu i pokrywki z blokadą i sprężynką. Dobrze, gdy dodatkowo jest wyposażone w termometr. Wystarczy włożyć mięso do środka, zalać wodą i kontrolować temperaturę. Nic prostszego. Zazwyczaj w urządzeniu mieści się kilogram mięsa, ale jeśli nie mamy dużych potrzeb, można wybrać szynkowar do którego będzie można włożyć jedynie pół kilo mięsa. Szynkowar to niezbędne urządzenie w kuchni dla miłośników dobrej jakości wędlin.

Dodaj komentarz