Taborety gazowe – praktyczne urządzenia dla gastronomii

Taborety gazowe gastronomiczny

W ostatnim czasie bardzo popularne stały się taborety gazowe, na których można gotować w garnkach o większych gabarytach. Te urządzenia są wręcz niezbędne w miejscach, które na co dzień serwują dużą liczbę posiłków. Gdzie je kupić? I na co zwrócić uwagę przy ich zakupie?

Taboret gazowy – dodatkowe miejsce do gotowania

Właściciele restauracji, pensjonatów, stołówek, czy też barów doskonale wiedzą, że w kuchni każde miejsce, w którym można przygotować posiłek jest na wagę złota. Taborety gazowe posiadają palniki, na których bez problemu można umieścić duże garnki lub patelnie. Dzięki temu, że zajmują niewiele miejsca i można je przenosić, kucharze nie przeszkadzają sobie wzajemnie. W sklepach oferujących wyposażenie dla gastronomii jest niezwykle duży wybór takiego sprzętu. Warto przede wszystkim zwrócić uwagę na modele z jednym palnikiem, dwoma oraz taborety gazowe potrójne.

Czym się charakteryzują takie urządzenia?

Osoby, które zainteresowane są takim sprzętem, mogą postawić na naprawdę nowoczesny, funkcjonalny model, który posłuży im przez wiele lat w niezawodnym stanie. Większość właścicieli restauracji decyduje się na taborety gazowe, na których można postawić garnek, w którym zmieści się co najmniej 50 lub 72 litry. Najlepsze są modele żeliwne lub wykonane ze stali nierdzewnej, gdyż przy tak intensywnym gotowaniu naprawdę dobrze się prezentują i tak szybko się nie niszczą. Ogromną ich zaletą, jest to, że są bardzo bezpieczne. Trzeba przyznać, że coraz częściej tego typu urządzenia stanowią podstawowe wyposażenie kuchni w gastronomi. Nic dziwnego, gdyż są naprawdę solidne i trwałe i z pewnością usprawnią pracę kucharzy w każdym miejscu. Do tego ich przystępna cena zachęca do zakupu. Za tego typu nowoczesny taboret gazowy klienci zapłacą od około 1000 zł do maksymalnie 1900 zł.