Tasak

Tasak jest narzędziem, które idealnie sprawdza się w kuchni. Za jego pomocą można ćwiartować mięso, miażdżyc czosnek, rąbać kości, a także kroić warzywa. Jak wiadomo, nie ma takiego noża, który byłby w stanie poradzić sobie z każdą czynnością wykonywaną w kuchni. Dlatego też noże najczęściej sprzedawane są w zestawach, aby mogły być dostosowane do danej czynności. Jednakże tasak spełnia wiele innych ról, dlatego jest tak bardzo przydatnym narzędziem.

Tasak – charakterystyka

Jak najprościej opisać tasak? Jest to po prostu duży nóż, o szczególnie ostrej klindze. Jego charakterystyczny wygląd, czyli duża, długa i prostokątna głownia oraz bardzo krótka rękojeść sprawia, że wyróżnia się na tle innych noży. Czasem jednak klinga tasaka nie jest typowo prostokątna. Zdarza się jego wersja, gdzie góra głowni jest lekko łukowata i posiada okrągły otwór.

Tasak jest wyjątkowo uniwersalnym nożem, który w kuchni znajdzie wiele zastosowań. Głównie oprawia się nim mięso, a włókniste jego części nie stanowią dla tego narzędzia większych problemów. Dodatkowo jest niezastąpiony podczas rąbania kości. Jednakże ten ostry nóż nie jest tylko stworzony do mięs, choć na pierwszy rzut oka mogłoby się tak wydawać. Zdecydowanie sprawdzi się podczas krojenia różnego rodzaju warzyw, szczególnie jeśli chodzi o krojenie marchewki lub pietruszki. Za jego pomocą siekanie i miażdżenie staje się ogromnie łatwą czynnością. Wystarczy spróbować zmiażdżyć czosnek, aby móc przekonać się o jego skuteczności. Do czego może jeszcze posłużyć tasak? Ze względu na jego dużą klingę, pokrojone i zmiażdżone składniki bez problemu można przenieść na nim do garnka lub na patelnię. To obrazuje jego wyjątkową uniwersalność i praktyczność.

Rodzaje tasaka

Oczywiście ze względu na wielkość wyróżnić można trzy rodzaje tasaków – duży, średni i mały. Niektóre z nich ważą nawet do 1 kilograma, zaś wielkość ich klingi osiąga do 35 cm na 10 cm. Średnia grubość ostrza, jeśli chodzi o ten rodzaj noża, wynosi 4 mm. W przypadku największych tasaków idealnie sprawdzą się podczas rąbania kości, ale problemem może być precyzyjne pokrojenie mięsa albo posiekanie warzyw.

W przypadku średnich wielkości tasaków można śmiało stwierdzić, że jest to uniwersalne urządzenie. Posłuży przy obróbce zarówno mięsa, jak i warzyw.

Do krojenia i siekania idealnie wręcz stworzone są najmniejsze tasaki. Cechą charakterystyczną tychże noży jest ich niewielka waga oraz gabaryty. Bardzo popularne są w kuchniach chińskich. Średnia ich długość to około 20 centymetrów.