Tortownica musi być praktyczna

pyszny tort zrobiony przy użyciu tortownicy

Wybierając torownicę przede wszystkim należy kierować się częstotliwością powstawania wypieków oraz umiejętnościami, jakie w danym momencie posiadamy. Modeli tortownic na rynku obecnie jest całkiem sporo, dlatego warto zastanowić się , który będzie najlepiej pasował do naszych preferencji.

Wybierając tę najodpowiedniejszą tortownicę należy w dużej mierze mieć na uwadze jej kształt oraz wielkość. Można zdecydować się zarówno na tradycyjną w kształcie koła, prostokąta czy kwadratu jak i o dość nietypowej formie gwiazdy, serca, wielokąta itp. Jeśli chodzi o rozmiar, to ważne jest, aby tortownica przede wszystkim dopasowana była do rozmiarów piekarnika. Standardowa tortownica, wybierana zdecydowanej najczęściej ma średnicę około 20-22 centymetrów.

Tortownice blaszane to typ, który spotykany jest w zdecydowanej większości domów. Blacha użyta do jej wykonania najczęściej jest aluminiowa, bowiem ten materiał nie tylko szybko się nagrzewa, ale również jest doskonałym przewodnikiem ciepła. Natomiast metalowa forma będzie na tyle stabilna, że da wysoką gwarancję tego, że ciasto będzie właściwie upieczone. Dlatego bardzo dobrze sprawdzi się w przypadku dużych wypieków (przy tych małych doskonała będzie zarówno aluminiowa jak i metalowa). Niestety, metalowe torownice mają jedną, ale dość znaczącą wadę. Ciasto w nich bardzo łatwo przywiera do spodu, dlatego jeśli zdarzy się nam zapomnieć o odpowiednim zabezpieczeniu, pojawi się duży problem z wyciągnięciem z niej ciasta w całości. A to oznacza, że jeśli tak już się stanie również dokładne wyczyszczenie formy po pieczeniu może być bardzo trudne.

Dodaj komentarz