Smak potraw to często tajemnica kucharza, której nie zdradzi za nic w świecie. Nie jest jednak sekretem to, że na kompozycję smakową przygotowywanych posiłków składają się różnorodne przyprawy. Osoby, które mają zdolności kulinarne na wysokim poziomie, w swoich szafkach kuchennych przechowują przyprawy z całego świata. Jednak jak je zabezpieczyć aby przez długi czas nie straciły swojego intensywnego aromatu?
Jak przechowywać przyprawy?
Sposobów na przechowywanie przypraw w szafkach kuchennych jest co najmniej kilka. Jednym z najmniej efektywnych jest spinanie torebek z przyprawami spinaczami. Pomimo takiego zabezpieczenia, drobne ziarenka przypraw będą się wysypywały, a ich aromat szybko się ulotni. Dużo lepszym wyjściem są słoiki.
Skąd wziąć niewielkie słoiczki na przyprawy?
Dostępne są one praktycznie w każdym sklepie z artykułami domowymi. Osoby żyjące w duchu zero waste, mogą do przechowywania przypraw wykorzystać również słoiczki pozostałe na przykład po zużytych koncentratach pomidorowych. Wystarczy do nich dokupić ozdobne zakrętki i nakleić karteczki z nazwami poszczególnych przypraw, a będą się elegancko prezentowały na kuchennych półkach. Szczelne wieczko spowoduje z kolei, że przyprawy przez długi czas będą intensywnie pachnieć.