Właściwości i zalety czekolady bez cukru

czekolada bez laktozy

Czekolada jest jednym z najbardziej rozpowszechnioną słodkością na ziemi, więc nic dziwnego, że jest tak często spożywana. Jednak sporo osób ogranicza się bądź rezygnuje z czekolady, ponieważ dbają o swoją sylwetkę. Jednakże często nie mają pojęcia, że istnienie czekolada bez laktozy, która nie ma aż takiego wpływu na przytycie kilku kilogramów. W tradycyjnych czekoladach możemy znaleźć duże ilości cukru, który nie jest dobry dla zdrowia człowieka. Na temat cukru oraz coraz jego mniejszego spożywania przez człowieka mówi się coraz częściej, dlatego producenci decydują się na produkcję takich czekolad.

Właściwości czekolady bez cukru

czekolada bez laktozy

Na pozytywny efekt spożywania takich czekolad wpływa wysoka zawartość epikatechi. Przede wszystkim wpływają pozytywnie na układ odpornościowy wzmacniając go, wpływa na tempo produkcji zarówno azotu, jak i tlenu oraz działa przeciwzapalenie. Najlepszym źródłem tego składniku jest gorzka czekolada pozbawiona cukru, ponieważ znajdziemy w niej dużą ilość kakaa. Kiedy nie przepadamy za goryczą to nie musimy się martwić, gdyż na nasze szczęście istnieją czekolady bez cukru niebędące jednocześnie gorzkie.

Jak powstaje czekolada bez cukru?

Czekolada bez cukru powstaje poprzez użycie zamiennika cukru, jakim jest biała miazga, która pokrywa nasiona kakaowca. Ten sposób produkcji aktualnie jest wykorzystywany jest do czekolad gorzkich. Natomiast podstawowa czekolada bez cukru bądź mleczna uzyskamy z wykorzystaniem ksylitolu albo erytrolu. W wielkim skrócie jest to zdrowszy zamiennik cukru. Co ciekawe czekolada pozbawiona cukru ma podobne właściwości do tej z cukrem.