Właściwości nasion chia

Nasiona chia pochodzą z Meksyku i są uprawiane głównie dla oleju. Stopniowo trafiały do świata kulinarnego ze względu na ich korzystne właściwości zdrowotne. Jedną z najciekawszych cech tych wspaniałych nasion jest ich zdolność wchłaniania wody. Nasiona chia są hydrofilne, co oznacza, że można je łatwo wymieszać z wodą i mogą wchłonąć nawet dwunastokrotnie większą ilość wody niż ich waga.

Składniki odżywcze nasion chia
Zaledwie 100 gramów nasion chia może dostarczyć Ci niektóre z najważniejszych składników odżywczych, w tym żelazo, wapń, tiaminę, mangan, magnez, cynk, fosfor, witaminy z grupy B, kwas foliowy i ryboflawinę. Według ekspertów medycznych, małe ilości nasion chia dodawane do codziennej diety mogą wzmocnić odporność, przyspieszyć metabolizm, a także zapobiec niektórym dolegliwościom.

Korzyści zdrowotne wynikające z nasion chia
Nasiona chia (https://planteon.pl/zdrowa-zywnosc/superfoods/nasiona-chia) są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mogą one zmniejszać stany zapalne, wspierać funkcjonowanie mózgu, obniżać wysoki poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom serca. Nasiona są także bogate w błonnik. Ze względu na jego wysoką zawartość nasiona chia mogą pomóc w poprawie trawienia, regulowaniu poziomu cukru we krwi i dostarczaniu cennych prebiotyków dla ogólnego zdrowia jelit. Są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami, starzeniem się i rakiem. Wysoki poziom przeciwutleniaczy zapewnia im również stabilny okres przydatności do spożycia. Ponieważ nasiona chia wchłaniają wodę, mogą dłużej utrzymywać nawodnienie organizmu. Dodatkowo są doskonałym źródłem cynku, który pomaga organizmowi w produkcji leptyny, hormonu regulującego apetyt.