Wyposażenie lokalu gastronomicznego w sprzęt chłodniczy – co trzeba wiedzieć przed zakupem?

Utrzymanie w dobrym stanie łatwo psujących się produktów spożywczych jest wyzwaniem dla każdej kuchni. W gastronomii zepsute jedzenie oznacza nie tylko straty finansowe dla właściciela – to również ogromne zagrożenie zatrucia groźnymi bakteriami klientów lokalu. Wobec powyższego posiadanie wysokiej jakości sprzętu chłodniczego staje się priorytetem.

Zanim kupimy urządzenia chłodnicze

Urządzenia chłodnicze do gastronomii różnią się od popularnych lodówek używanych w domach. Tylko wysokiej jakości profesjonalny sprzęt gwarantuje najlepsze parametry klimatyczne i energetyczne.
Planując zakupy najpierw należy określić potrzeby firmy. Czasem wystarczają lodówki czy zamrażarki na zapleczu kuchni, często potrzebne są urządzenia chłodnicze do baru (szukaj na gastropuls.pl), czy sali restauracyjnej, w których produkty będą nie tylko przechowywane, ale i eksponowane przed sprzedażą. Określanie potrzeb lokalu musi iść w parze z oceną powierzchni jaka zostanie przeznaczona na chłodnie – dokładne pomiary zaplecza czy innego miejsca docelowego dla nowych urządzeń są niezbędne, aby dopasować sprzęt chłodniczy gabarytami.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie sprzętu chłodniczego?

Oprócz wielkości (pojemność i wymiary) należy sprawdzić klasę energetyczną nowych sprzętów kuchennych. Wysokie parametry pozwalają zaoszczędzić energię, co ma przełożenie na finanse firmy i jest czynnikiem proekologicznym. Ważne jest również sprawdzenie parametrów klimatycznych dotyczących pomieszczenia oraz akustycznych.
Witryny czy lady chłodnicze do ekspozycji powinny być również elementem wystroju lokalu – warto wiec zwrócić uwagę na ich estetykę i walory aranżacyjne.