Zalety domowej suszarki do żywności

Producenci urządzeń z asortymentu AGD co rusz zaskakują nowymi rozwiązaniami. Reklamy przedstawiają wspaniałe wizje tego, co można osiągnąć dzięki wynalazkom kuchennym. Kuszą obietnicą oszczędności czasu i pieniędzy. Jednak wszyscy, którym zależy na diecie bogatej w witaminy, dobrej i nieprzetworzonej wiedzą, że potrzeba trochę wysiłku, by przyrządzić właściwie skomponowany posiłek. Dlatego dobrze jest korzystać z tych urządzeń, które faktycznie pomagają osiągnąć cel jaką jest zdrowa, bogata w mikroelementy dieta, a wszyscy, którzy lubią spędzać czas w kuchni, dbają o właściwie zbilansowaną dietę, ale cenią też czas i prostotę, mogą odważyć się na zakup bardzo przydatnego urządzenia – suszarki do żywności.

Dlaczego suszyć żywność?

Odpowiedź jest prosta. Ponieważ to świetny sposób konserwacji żywności. Dzięki suszeniu z produkty zostają pozbawione wody, zmieniają kształt, kolor, czasami zyskują na smaku, ale zachowują większość witamin, mikroelementów (zachowają jeszcze więcej, jeśli będziemy suszyć w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni) . Dodatkowo atutem tego sposobu jest to, że taką wysuszona żywność można długo przechowywać.

Suszone owoce będą świetnym dodatkiem do deserów lub przekąską, którą można wziąć ze sobą do pracy. Warzywa i grzyby urozmaicą smak każdego dania. Samodzielnie zrobione przyprawy, zioła uatrakcyjnią wiele potraw. Suszyć można także kawałki mięsa i ryby.

Dla dbających o zdrowie niebagatelne znaczenie ma to, że taka ususzona żywność zrobiona samodzielnie w zaciszu domowym pozbawiona jest chemii, wszelkiego rodzaju ulepszaczy smaku i koloru. Suszki są także źródłem probiotyków, antyoksydantów, zmniejszają ryzyko przewlekłych chorób, niektóre obniżają poziom cholesterolu.

To tylko niektóre plusy posiadania domowej suszarki do żywności.

Uwaga na kalorie!

Choć suszona żywność jest zdrowa, bogata w błonnik, powinna być spożywana w kontrolowanych ilościach, a niektóre owoce i warzywa traktowane jedynie jako zdrowe przekąski, zamiast słodyczy. Wszystko dlatego, że suszki mają więcej kalorii niż ich surowe odpowiedniki.

Ceny suszarek do żywności są bardzo zróżnicowane. Naprawdę dobre urządzenie można już kupić za 150 zł choć niektórzy twierdzą, że lepiej zainwestować w droższy sprzęt, a ten może kosztować nawet ponad tysiąc złotych. Dlatego dobrze jest przemyśleć zakup.

Dodaj komentarz