Zalety wałków do ciasta

Wałek do ciasta to narzędzie, które można znaleźć w każdej kuchni. Znacząco ułatwia on pracę i dlatego warto się w niego wyposażyć. Warto zwrócić uwagę na fakt, że jest on znany wszystkim, nawet tym, którzy nie mają czasu na pieczenie.

Zakup wałka do ciasta

Należy pamiętać, że wałek do ciasta musi być wytrzymały. Dlatego najlepiej kupować produkty w sprawdzonych i renomowanych sklepach, które mogą pochwalić się dobrą opinią. Praca z takim wałkiem jest czystą przyjemnością, dlatego warto odpowiednio dopasować te narzędzie pracy. Najbardziej popularne są oczywiście wałki z drewna, które cechują się dużą trwałością. Są jednak dostępne również inne rozwiązania alternatywne, które wcale nie są gorsze. Coraz częściej ludzie decydują się na zakup wałka silikonowego. Większość opinii na jego temat jest pozytywna, dlatego nic dziwnego, że młode panie domu go chętnie wybierają. Warto dodać, że wałki silikonowe można myć w zmywarce, dlatego ich konserwacja jest zdecydowanie łatwiejsza. Warte uwagi są także metalowe wałki do ciasta. Metal jest pokryty specjalną powłoką, dzięki której ciasto się nie przykleja do wałka. Takie rozwiązanie sprawia, że praca przebiega znacznie sprawniej i szybciej. Producenci zadbali również o to, żeby czyszczenie wałka metalowego zajmowało jak najmniej czasu. Metalowy wałek do ciasta ma gładką powierzchnię, która jest odporna na czynniki zewnętrzne i wahania temperatur. Na metalowej powierzchni nie powstają żadne ubytki ani zarysowania. Coraz częściej wykorzystuje się także powłokę teflonową.

Klasyczny wałek do ciasta

Jest to bezpieczny materiał, który może mieć kontakt z żywnością. Niektóre wałki mogą pochwalić się specyficznymi uchwytami, które mają ułatwić pracę. Należy jednak pamiętać, że proste rozwiązania są najlepsze, dlatego nic nie zastąpi klasycznego, drewnianego wałka do ciasta. Wałek powinien też być odpowiednio dopasowany pod względem wielkości. Jeżeli będzie za duży to niestety nie będzie się z nim pracowało dobrze. Wałkowanie może być naprawdę przyjemne i efektywne, tylko trzeba pamiętać o właściwym wyborze wałka. Chodzi przede wszystkim o to, żeby nie odbijać dłoni na cieście podczas wałkowania. Nie jest to nic trudnego, dlatego nawet mało doświadczone oraz początkujące osoby powinny sobie z łatwością poradzić z rozwałkowaniem ciasta. Wałek do ciasta powinien być też lekki. Większość wałków ma masę oscylującą w granicach 500 – 1000 gram. Lekki wałek do ciasta sprawi, że można nawet długo wałkować ciasto bez odczuwania żadnego dyskomfortu. W pracy w kuchni jest to naprawdę bardzo ważne.