Łuski babki jajowatej – smaczne i zdrowe

ŁUSKI BABKI JAJOWATEJ (BŁONNIK) BIO 100 g - BIO PLANET

Ekologiczne łuski babki jajowatej doceniane są od wielu lat między innymi z uwagi na dużą zawartość błonnika, niezbędnego do codziennego funkcjonowania. Produkt ten ma jednak znacznie więcej zalet, które warto poznać. Czym więc wyróżnia się babka jajowata oraz jej łuski? 

Produkt korzystny dla zdrowia

Warto wiedzieć, że łuski babki jajowatej wysokiej jakości nie są produktem jedynie ekologicznym, ale i zdrowym. Babka jajowata, a w szczególności właśnie pozyskiwane z niej łuski od wielu lat stosowane są między innymi w ziołolecznictwie. Cechy charakterystyczne tychże łusek sprawiają bowiem między innymi, że stanowią one doskonałe wsparcie w walce z np. zaparciami. W obecności wody bowiem łuski babki jajowatej wytwarzają specjalny śluz, który wspiera przesuwanie się treści zaległych w jelitach. Ponadto łupina babki jajowatej zawiera wiele innych, niezwykle korzystnych dla naszego organizmu substancji – między innymi fitosterole, olejki, czy też aukubinę.

ŁUSKI BABKI JAJOWATEJ (BŁONNIK) BIO 100 g - BIO PLANET

W jaki sposób stosować łuski babki jajowatej?

Pomimo niezwykle korzystnych właściwości, jakie posiadają łuski babki jajowatej, produkt ten należy spożywać z umiarem. Dziennie zaleca się przyjmowanie 3-4 łyżek takich łusek, chyba, że producent zamieścił na opakowaniu inną informację. W jaki sposób zaś mogą być spożywane takie łuski? Stanowią między innymi bardzo cenny i smaczny dodatek do jogurtów, czy też mleka. Równie dobrze można jednak podawać je zalane sokiem owocowym, czy też wodą. Zakres opcji jest tu naprawdę bardzo duży. 


Pamiętać należy, że jak każdy produkt, również łuski babki jajowatej posiadają pewne przeciwwskazania do stosowania. Są nimi:

  • zaawansowana cukrzyca,
  • problemy z przełykiem,
  • niezdiagnozowane krwawienia z odbytu.

Ostrożność w ich stosowaniu powinny zachować także osoby zmagające się z bólami brzucha niewiadomego pochodzenia.