Nie tylko dla wegetarian

hummus klasyczny

Wiele osób jest przekonanych, że jest to tylko i wyłącznie dodatek dla wegetarian, którzy nie jedzą w ogóle mięsa. Nie można jednak zapomnieć o tym, że jest to pasta, którą również można podawać np. z upieczonymi filetami z kurczaka. O czym dokładnie mowa? O hummusie, który w ostatnich czasach zdobył ogromną popularność. Co należy wiedzieć o tym dodatku? Oto garść przydatnych informacji.

Czym jest hummus?

hummus bio
Bio hummus znaleźć można w ofercie sklepu Fitorseet

Jest to pasta, ale tak naprawdę co dokładnie wchodzi w jej skład? Otóż przygotowywana jest ona na bazie ciecierzycy, oliwy z oliwek, czosnku, pasty sezamowej. Nie są to jedyne składniki, ponieważ hummus można urozmaicać, jeżeli chodzi o smak, dodając do tego ulubione dodatki. Niekiedy sama ciecierzyca zostaje zastąpiona przez inne warzywa strączkowe. Taka pasta dostępna jest w sklepach, ale można również pomyśleć o tym, aby samodzielnie przyrządzić ją w swoim domu.

Dla kogo jest hummus?

Na spożywanie hummus mogą zdecydować się wszyscy. Nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych do tego, aby ktoś tej pasty faktycznie nie jadł. Jednak ze względu na wysoką ilość białka w swoim składzie, hummus w szczególności polecany jest dla wyżej już wspomnianych wegetarian, kobiet w ciąży, osób obciążonych anemią, osoby z podwyższonym cholesterolem i miażdżycą.

Z czym można podawać hummus? Przede wszystkim z warzywami, które na surowo można pokroić w słupki. Często rodzice szykują takie właśnie śniadanie swoim dzieciom do szkoły: pokrojona marchewka na surowo razem z pastą, zamkniętą w szczelnym pojemniku. Nawet dorośli zabierają taką pastę ze sobą, aby mieć zawsze pod ręką dobry dodatek do posiłków.