Kamień do pizzy zamiast tradycyjnej blachy?

pizza na kamieniu

Wiele osób myśli, że do wypieku pizzy sięga się po blachę, ale w przypadku renomowanych lokali gastronomicznych używa się specjalnego kamienia. To właśnie w tym tkwi tajemnica udanego wypieku. Ciasto pieczone na kamieniu do pizzy jest bardzo chrupkie i niezwykle smaczne. Ponadto sam proces przygotowywania potrawy niebywale się skraca i nie trzeba także zmagać się z mocno przywierającym spodem do blachy.

Co musisz wiedzieć na temat kamienia do pizzy?

Pieczenie pizzy na specjalnym kamieniu, który kupisz w tym miejscu: https://www.aledobre.pl/596,W_kuchni_i_na_stole/2-668,Kamienie_formy_akcesoria_i_dodatki_do_pizzy/ ,jest znacznie lepszą opcją niż robienie tego przy użyciu blachy. Ciasto jest gotowe w zaledwie pięć minut i nie przywiera tak mocno do kamienia jak do blachy. Nie ma mowy o przypalonym spodzie, który jest niedopieczony na wierzchu. Jest on chrupki i bardzo smaczny. Pizza wypiekana na kamieniu bije na głowę pozostałe. Na rynku dostępnych jest cała masa najróżniejszych kamieni do wypieku pizzy. Mogą one być ceramiczne odlewane, granitowe czy też szamotowe. Wybór kamienia do pizzy powinien być uzależniony od naszych potrzeb. Inny sprawdzi się w przypadku domowego wypieku pizzy czy też miłośników grubych spodów. W przypadku wypiekania pizzy na grillu świetnie sprawdzi się kamień szamotowy. Z kolei do mrożonej pizzy polecany jest kamień ceramiczny odlewany. Najbardziej wytrzymałym kamieniem jest ten wykonany z granitu, który idealnie nadaje się do wypieku cienkiego ciasta. Na korzyść kamieni do wypieku pizzy przemawia to, że znakomicie wchłaniają one wilgoć i równomiernie rozprowadzają ciepło. Nie trzeba zatem martwić się o nieudany wypiek w postaci gumowego czy niedopieczonego ciasta ani też rozwalającego się spodu. Za pomocą kamienia do pizzy możliwe jest wydobycie z ciasta idealnego smaku i zapachu i uzyskanie pożądanej kruchości.

Dodaj komentarz