Jak wybrać sterylizator do noży?

Nikogo raczej nie trzeba przekonywać do tego, jak ważne jest zachowanie odpowiedniego stanu higieny w pomieszczeniu kuchennym. Szczególnie dotyczy to noży, które mają cały czas kontakt z różnego rodzaju produktami spożywczymi. Zaniedbanie ich czystości może spowodować nie tylko znaczne pogorszenie się smaku potraw, lecz przede wszystkim powstanie realnego ryzyka zatrucia pokarmowego. Żeby tego uniknąć, bardzo często polecane jest zakupienie sterylizatora do noży. Co powinno się wiedzieć o tym urządzeniu?

Dlaczego warto mieć sterylizator do noży?

Sterylizator to specjalna maszyna, która w krótkim czasie pozwala uzyskać nożom właściwy poziom sterylnej czystości. Jest to bardzo ważne, ponieważ w ten sposób zabezpiecza się przed niezwykle poważnymi konsekwencjami zaniedbania stanu noża.

Z jakiego jednak powodu do tego zadania powinno się kupować taki sprzęt? Wiedzieć bowiem trzeba, że jego cena jest stosunkowo wysoka i często wynosi nawet około 2 tysięcy złotych. Jak się jednak okazuje, zważywszy na zalety sterylizatora, jest to sprzęt faktycznie warty swoich pieniędzy. Po pierwsze wiedzieć trzeba, że pozwala uzyskać czystość noży, której nie da się osiągnąć w tradycyjny sposób. Choćbyśmy poświecili ich myciu naprawdę wiele czas i uwagi i tak nie będą one tak czyste, jak po wyjęciu ze sterylizatora. Co więcej, czas przygotowania noży w tej maszynie jest bardzo krótki, więc już po kilku chwilach od jej uruchomienia można mieć doskonałej czystości noże gotowe do dalszej pracy.

Jaki typ sterylizatora wybrać?

Jak można się z łatwością domyślić, na rynku dostępne są różne odmiany sterylizatorów, które różnią się pomiędzy sobą sposobem działania. Do tych najczęściej używanych zaliczają się sterylizatory wodne, a także UV. Które rozwiązanie będzie lepszym wyborem?

Sterylizator opierający swoje działanie na wodzie musi być cały czas podłączony do bieżącej wody, a także do kanalizacji. W wielu przypadkach może to być sporym utrudnieniem, ponieważ trudno jest znaleźć w kuchni dodatkowe przyłącze do takiej maszyny. Co więcej, nie można w tym sterylizatorze myć noży, które posiadają drewniane rączki. Żeby dokładnie umyć powierzchnie noży, temperatura rozgrzewana jest nawet do 90 stopni Celsjusza, czyli we wnętrzu maszyny powstają warunki, których drewniana rączka po prostu nie przetrwa.

Drugim bardzo chętnie wybieranym sterylizatorem jest odmiana UV. W tym wypadku nie musi być ona podłączona do kanalizacji i wody, a jedynie do prądu. Za usuwanie drobnoustrojów odpowiada w tym wypadku światło ultrafioletowe. Co prawda jest ono śmiertelnie niebezpieczne dla zdrowia człowieka, lecz naświetlane przy jego pomocy noże są całkowicie bezpieczne.

Przydatne dodatki w sterylizatorze do noży

Dobry sterylizator do noży jak te markowe modele od Gastropuls powinien być wyposażony w kilka dodatków, które będą ułatwiały korzystanie z niego. Dobrym tego przykładem może być np. zabezpieczenie sterylizatora UV, który nie zadziała, jeśli jego drzwiczki nie będą do końca zamknięte. Inną ciekawą opcją jest uchwyt magnetyczny we wnętrzu, który pozwala umieścić jednocześnie nieco więcej noży.