Kilka słów na temat wyboru tortownic

Podstawowym narzędziem potrzebnym do pieczenia pysznych ciast, jest oczywiście tortownica. I choć powinna się ona znaleźć w każdej kuchni, to jednak nie każdy wie, czym się powinno kierować podczas jej wybierania. Na jakie zatem cechy warto zwracać uwagę?

Wybieramy rozmiar i kształt tortownicy

Podstawową sprawą jeśli chodzi o wybranie dobrej tortownicy, jest to, aby była ona wykonana w odpowiednim dla naszych potrzeb kształcie, a także, aby posiadała dobrą wielkość. Co to jednak wszystko znaczy?

Przyjmuje się, że najbardziej klasyczne modele to te, które liczą sobie 20×24 centymetry i są to oczywiście modele w kształcie prostokąta. Rzecz jasna nie oznacza to wcale tego, że nie można kupić mniejszych, ani też większych wersji, które będą przybierały zupełnie inne kształty. Przykładowo bardzo często spotkać się można z modelami w kształcie serca, koła, czy też nawet w kształcie gwiazdy. Poszczególne wersje znacznie upiększą wykonywany w niej wypiek.

Z jakiego powinna być wykonana materiału?

Oczywiście sama wielkość i kształt danej tortownicy to dopiero początek tego, na co powinno się zwracać uwagę podczas kupowania dobrej tortownicy. Oprócz tego powinno się jeszcze mieć na uwadze to, z jakiego będzie ona wykonana materiału. Jak wybrać tortownicę pod tym kątem?

Przyjmuje się, że zdecydowanie najpopularniejszą i najbardziej klasyczną wersją tortownicy jest ta, która zrobiona jest z ocynkowane blachy. Charakteryzuje się ona dużą dostępnością, niską ceną, a także niską wagą. Oczywiście ma ona również pewne wady, takie jak duża podatność na uszkodzenia, takie jak wgniecenia, czy też wysokie ryzyko rdzewienia.

Innego typu bardzo często spotykanym modelem jest wersja aluminiowa. Również jest stosunkowo tania, tak samo lekka, lecz jednocześnie o wiele mocniejsza niż model poprzedni. Niestety i ta ma kilka wad, takich jak podatne na odkształcenia ścianki, czy też konieczność zastosowania podczas pieczenia dodatkowej powłoki zabezpieczającej przed przywieraniem ciasta do ścianek, czyli np. papieru do pieczenia.