Patelnie ceramiczne

Każdy szef kuchni z pewnością jest w stanie powiedzieć, jak ważną rolę w procesie gotowania pełni dobra patelnia. Najlepiej, jeśli proces jej czyszczenia jest łatwy i szybki, smażone jedzenie nie przywiera do jej powierzchni i nie potrzeba dużej ilości tłuszczu do jego przygotowania. Te wszystkie zalety i o wiele więcej posiada patelnia ceramiczna – https://ostry-sklep.pl/c/145/patelnie-ceramiczne-patelnie.html

Jest to patelnia, której powłoka wykonana jest z minerałów i gliny wypalanych w bardzo wysokiej temperaturze. Może być ona nagrzewana aż do 400 stopni Celsjusza i chłodzona aż do -20. Warto pamiętać, że nie wolno gorącej patelni ceramicznej zalewać zimną wodą, bowiem może to prowadzić do uszkodzenia powłok.

Patelnie ceramiczne posiadają wiele zalet. Najważniejszą z nich jest wysoce nieprzywieralna powłoka, umożliwiająca smażenie bez tłuszczu. Ma to znaczenia zwłaszcza przy przygotowywaniu dietetycznych potraw. Ponadto, taka patelnia równomiernie się nagrzewa na całej powierzchni, przez co potrawy smażą się dokładnie i równo. Powłoka ceramiczna w żaden sposób nie zmienia smaku produktu i nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z przygotowywanym jedzeniem. Jedzenia nie trzeba trzymać wciąż na małym ogniu, bowiem patelnia ceramiczna doskonale trzyma ciepło, nawet przez dłuższy czas.

Dodaj komentarz