Czy batony fit zawsze są zdrową przekąską?

baton fit

Wraz z nadejściem mody na zdrowy styl życia, w sklepach pojawia się wiele produktów, które twierdzą, że są „zdrowe”. Jednym z tych produktów są różnego rodzaju zdrowe batony noszące nazwy takie jak „Fitness”, „Wellness”, „zdrowa przekąska” itp. I właśnie w tym momencie, kiedy nie ma czasu na porządny posiłek, podczas biegu, albo kiedy po prostu ma się ochotę na coś słodkiego, wiele osób zaczyna przedkładać te, na pierwszy rzut oka niegroźne batony fit nad pełnowartościowe czekolady i bułeczki.

Trend wydaje się być dobry. Ale czy batoniki fit są rzeczywiście tak zdrowe, jak twierdzą ich producenci?

Z reguły producent zapewnia nas, że fit batony zawierają pełne ziarna, suszone owoce, jagody, orzechy i tym podobne. Tego, jak to się mówi, nie można zarzucić: wszystko to jest z pewnością przydatne i smaczne. Suszone owoce i jagody są znane jako główne źródło witamin i smaku w tym rodzaju batonika. Pełne ziarna, takie jak len, owies, pszenica, gryka i nasiona konopi dostarczają białka, różnych mikroelementów (żelazo, magnez, wapń, itp.), a także błonnika, który pomaga oczyścić organizm i jest ogólnie korzystny dla układu trawiennego. Batony fit z dobrym składem można znaleźć tutaj https://fitorsweet.pl/dania-i-dodatki/zdrowe-slodycze-i-przekaski/batony.

Ale czy producenci ograniczają się tylko do tego? Co jeszcze można zobaczyć, jeśli uważnie przeczytamy skład napisany drobnym drukiem?

baton fit

Cukier

Niestety, ten składnik jest najbardziej powszechny, udaje im się go dodawać nawet do batonów „fitness”. Często w składzie można znaleźć melasę, melasę, maltodekstrynę czy syrop karmelizowany, więc to wszystko to również w większości cukier. Ponadto, jego źródłem jest lukier, którym może być pokryty batonik. Jest to masa glukozy, dekstrozy i maltozy, dzięki czemu otrzymujemy szybkie węglowodany i dodatkowe kalorie.

Jednak na rynku są dostępne batony fit bez dodatku cukru, które dodatkowo bardzo często są również wegańskie. Poza cukrem popularnym dodatkiem są słodziki, które znacznie ograniczają kalorie batonika.