Czas na rybę po grecku z pieczarkami, warzywami i przyprawami

Nie każdy o tym wie, ale ryba po grecku (przeczytaj przepis) jest daniem pochodzącym właśnie z kuchni polskiej. Nic więc dziwnego, że od lata gości na naszych stołach wigilijnych. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oczywiście nie trzeba czekać do świąt, aby móc raczyć się jej wspaniałym smakiem. Potrawę tą można przygotować, kiedy tylko najdzie nas na nią ochota. Tym bardziej że jest banalnie prosta w wykonaniu i nie zajmuje wiele czasu. Rybę po grecku można przyrządzić na wiele sposobów, dzięki czemu nie ma szans na to, że danie to kiedykolwiek się nam znudzi. W wersji z warzywami i przyprawami smakuje obłędnie.

gotowa ryba po grecku

Ryba po grecku może stanowić danie główne lub przekąskę. Wybornie smakuje w wersji ciepłej, jak i na zimno, dlatego też śmiało można zabrać ją do pracy i zjeść podczas przerwy śniadaniowej. Jeśli mamy ochotę na coś smacznego i lekkostrawnego wieczorem, to także warto mieć w lodówce rybę po grecku. Do przygotowania tego dania można użyć dowolnych filetów rybnych. Z całą pewnością nie jesteśmy skazani na mintaja czy też pangę. Do dyspozycji mamy przecież szereg innych gatunków ryb typu dorsz, morszczuk czy tilapia. Tak naprawdę to w przypadku ryby po grecku najważniejszy jest sos, dzięki któremu całe danie nabiera charakteru.

Do przygotowania pysznej ryby po grecku potrzebować będziemy: kilograma ryby bez ości, pięciu pieczarek, dwóch ogórków kiszonych, trzech łyżeczek koncentratu pomidorowego, cebuli, dwóch marchewek, jedną z czterech części selera, niedużego pora, pietruszki, łyżki przyprawy do ryb, pieprzu cytrynowego, łyżki masła, mąki i oleju do smażenia.

Wykonanie: rybę posypujemy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mace, po czym smażymy ją na złoty kolor. Następnie ścieramy warzywa (marchew, seler, pieczarki, ogórki, pietruszkę) na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy drobno z cebulą, po czym podsmażamy na maśle. Do tego dodajemy pozostałe warzywa i dusimy całość przez dwadzieścia minut do miękkości. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawę do ryby, pieprz i sól. Wszystko jeszcze przez chwilę dusimy. W międzyczasie układamy rybę w naczyniu i polewamy ją uduszonymi warzywami.

Dodaj komentarz