Wybór foremek do pieczenia ciast

Niezmiernie ciężko jest znaleźć osobę, która nie przepadałaby za ciastami, ciasteczkami czy innymi domowymi wypiekami. Jednak znaleźć chętnego do ich przygotowanie jest już znacznie trudniej, chociaż sztuka wypieków nie jest aż tak skomplikowana do opanowania. Są dwie, no może trzy rzeczy w które trzeba się zaopatrzyć – sprawdzony przepis, dobre foremki oraz odrobina szczęścia by nie wyszedł zakalec.

Foremki metalowe – tradycyjny wybór

W większości domów można spotkać tradycyjne foremki metalowe. Ich zaletą jest niska cena – te najtańsze można kupić już za kilka złotych niemal w każdym markecie. Niestety, niska cena najczęściej łączy się także z dużą niewygodą. Jeżeli zapomni się taką metalową ocynowaną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, to można mieć pewność że ciasto będzie przywierało do jej krawędzi. Czy istnieje lepsze rozwiązanie?

Foremki wykonane z silikonu

O wiele praktyczniejsze, zwłaszcza jeżeli ktoś dużo piecze, są foremki silikonowe. Silikon jest bardzo plastycznym materiałem, dzięki czemu łatwo odchodzi od wypieku. Ponadto jest wyjątkowo trwały – takie foremki mogą służyć przez długie lata. Nie bez znaczenia pozostaje także to, że foremki wykonane z silikonu bardzo łatwo się czyści. Można je myć w zmywarce. Dostępne w sklepach są między innymi silikonowe tortownice, foremki na babeczki czy keksówki wykonane z silikonu. Dodatkowym atutem takich foremek jest różnorodność kolorystyczna tych produktów. Foremki silikonowe zdecydowanie wygrywają w starciu z tradycyjnymi blaszanymi formami, których w swoich wypiekach używały jeszcze kilkadziesiąt lat temu nasze babcie.

Dodaj komentarz